Ondersteuning van het gezin

Home / Ondersteuning van het gezin

fotolia_123384228

De dienst maaltijden aan huis

De dienst maaltijden aan huis Iedere inwoner van Sint-Pieters-Woluwe kan een warme maaltijd aan huis ontvangen. De maaltijden worden bereid door een cateringbedrijf en bestaan uit soep, een hoofdschotel en een nagerecht. Het aan huis brengen gebeurt dagelijks (het weekeinde en ook op zon- en feestdagen inbegrepen) tussen 11:30 u en 13u. De maaltijden kunnen afgestemd worden op een persoonlijk dieet (zonder suiker, zoutloos, vetarm …). De bestellingen moeten de voormiddag van de dag voordien opgenomen worden via het telefoonnummer 02/778.11.60. De maximale vaste prijs bedraagt 5,40 € per maaltijd en kan aangepast worden naargelang het inkomen en dit na een sociaal onderzoek.

De hulp bij het huishouden en de familiale assistenten

De familiale assistenten zijn belast met het schoonmaken van de kamers die in het dagelijkse leven gebruikt worden. De ADL-assistent(e) (Activiteiten Dagelijks Leven) kan eveneens zorgen voor het schoonmaken maar is er vooral om te helpen bij het doen van de boodschappen en om te vergezellen bij het wandelen. Hij/zij kan ook instaan voor beperkte hygiënische verzorging (nagel- en haarverzorging), het klaarmaken van een maaltijd en het uitvoeren van enkele administratieve taken. De kosten hiervoor worden berekend volgens het inkomen van de persoon of het gezin.

Kinderoppas voor zieke kinderen

Deze dienst richt zich tot elke ouder wiens kind – tussen 3 maand en 12 jaar oud – ziek is. Om te kunnen genieten van deze dienst is het noodzakelijk dat de kinderen gedomicilieerd zijn in Sint-Pieters-Woluwe en dat beide ouders uit werken gaan. Er wordt rekening gehouden met het uur van de maaltijd, de toe te dienen geneesmiddelen alsook elke andere nuttige geplogenheid. De kinderoppassers( sters) kunnen ouders uit de nood helpen vanaf een halve dag tot vijf opéénvolgende dagen met een maximum duur van negen uur per dag, te schikken tussen 7:30 u en 18:00 u. Het tarief wordt berekend op basis van de barema’s van Kind en Gezin.

Op zoek naar een t(e)huis voor de bejaarden

Wanneer de zelfredzaamheid van een bejaard persoon onvoldoende blijkt, zal een maatschappelijk werkster de inwoners van Sint-Pieters-Woluwe begeleiden in hun zoektocht naar een bejaardentehuis of een aangepaste verzorgingsinstelling. Het ligt voor de hand dat het OCMW financieel zal bijspringen in de opnamekost van de bejaarden indien zij er niet in slagen de volledige kostensom te betalen.

De coördinatiedienst.

Indien onze diensten zelf niet kunnen voorzien in de behoeftes op gebied van gezinshulp, brengen wij hen in contact met andere verzorgingsinstellingen of thuishulpdiensten van het Brussels gewest.

GEGEVENS

 • Dienst familiezorg Doorndal 25 Bespreking (maaltijden, familiale hulp, hulp bij het huishouden, kinderoppas zieke kinderen)
   02 778 11 60  02 778 11 69
   thuisdiensten.ocmw@woluwe1150.irisnet.be
 • Op zoek naar een onderkomen voor de bejaarden
  Carole Ociepka
   02 778 11 61
 • Verantwoordelijke : Magali Rigo
   02 778 11 62