Schuldbemiddeling

Schuldbemiddeling is een dienst die wordt aangeboden aan mensen die te maken hebben met financiële moeilijkheden en een overmatige schuldenlast dragen. Het proces van schuldbemiddeling werkt als een onderhandelings- en schuldresolutiemethode tussen schuldenaren en hun schuldeisers. Het voornaamste doel is om praktische en rechtvaardige oplossingen te vinden voor het aflossen van de schulden.

Schuldbemiddeling is een mogelijke oplossing wanneer u moeite heeft om uw schulden af te betalen. Het kan van toepassing zijn in de volgende situaties:

 • U heeft schulden die hoger zijn dan uw inkomsten.
 • U heeft schulden die u in gevaar brengen van het verliezen van uw huis of andere basisdiensten (water, gas, elektriciteit, …).
 • U heeft schulden die leiden tot stress of angst.

Het proces:

 1. Beoordeling van de situatie: Personen met schulden nemen contact op met de schuldbemiddelaar, waar hun financiële situatie wordt geëvalueerd. Er wordt een budgetanalyse uitgevoerd en een schuldeninventaris wordt opgesteld.
 2. Onderhandeling met crediteuren: De schuldbemiddelaar treedt op om te onderhandelen met de crediteuren om gunstigere betalingsvoorwaarden te verkrijgen, zoals gespreide betalingsplannen.
 3. Opstellen van een betalingsplan: Er wordt een gepersonaliseerd terugbetalingsplan opgesteld op basis van de financiële mogelijkheden van de persoon met schulden.
 4. Ondersteuning bij het opstellen van een collectief schuldenregelingsverzoek: De dienst verwijst u en biedt concrete ondersteuning tijdens de procedure
 5. Opvolging en ondersteuning: Gedurende het hele proces wordt voortdurende ondersteuning geboden om te helpen bij onverwachte financiële uitdagingen.

Schuldbemiddeling biedt tal van voordelen:

 • Het verleent begeleiding met volledige vertrouwelijkheid, kosteloos en zonder enig oordeel.
 • Het opent de deur naar een minnelijke oplossing, wat juridische procedures voorkomt.
 • U kunt onderhandelen over een terugbetalingsplan dat naadloos aansluit op uw financiële situatie.
 • Het kan u ondersteunen bij het bevrijden van schulden en het herstellen van een stabiele financiële positie.

De dienst voor schuldbemiddeling staat open voor alle inwoners van de gemeente Sint-Pieters-Woluwe.


CONTACTGEGEVENS:

  Charles Thielemanslaan 44 – 1150 Sint-Pieters-Woluwe
04 90 47 70 72
  schuldbemiddeling.ocmw@woluwe1150.be